


İyi bir arkadaş çevresine sahip olanlar olumlu davranışlar geliştirir, kötü alışkanlıklardan uzak dururlar.
Uzmanlar zayıf kişilik, kötü çevre, arkadaşlar›na hayır diyememe, bozuk aile yapısı, sıkıntı, merak, özenti, kendini ispatlama çabası, hoş vakit geçirme isteği gibi faktörlerin kötü alışkanlıkların başlamasında etken olduğunu belirtmektedirler. Uzmanlardan biri bu konuda şunları söylemektedir:

“Kötü alışkanlıklar genelde ergenlik döneminde başlamaktadır. Özellikle aile içi ilişkiler, arkadaş çevresi, kişilik özellikleri, kitle iletişim araçları kişilerde kötü alışkanlıkların başlamasında en başta gelen sebeplerdendir.”
Sevgiden yoksun, kötü alışkanlıkların
olduğu bir aile ortamında yetişen çocukların kötü alışkanlıklara daha kolay yöneldikleri görülmektedir. Çocuklar aile büyüklerini kendilerine örnek almakta ve onlar gibi olmaya çalışmaktadırlar. Ayrıca kötü alışkanlıkların verdiği zararlar nedeniyle ortaya çıkan aile içindeki huzursuzluk, çocukları yalnızlığa itmekte ve onları mutsuz etmektedir.
Kötü alışkanlıklara başlamada kişinin arkadaş çevresi de etkili olmaktadır. İçki, kumar ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları olan kimselerle arkadaşlık kuranlar, zamanla onlardan etkilenirler. Arkadaş baskısı, kötü alışkanlıklara başlamada önemli bir etkendir. Bunun yanında, arkadaşlarını etkileme ve kendini ispatlama çabalar› da kötü alışkanlıklar edinmeye yol açmaktadır.
Kötü alışkanlıklara başlamanın nedenlerinden biri de meraktır. Örneğin, içkinin tadının nasıl olduğunu ve içince neler hissedileceğini merak edenler “Bir kereden bir şey olmaz.” diyerek bu kötü alışkanlığa başlayabilirler. Ancak bu merak ve isteğin devam edeceğini ve bağımlılık oluşturacağını dikkate almazlar.
Kötü alışkanlıklara başlamanın bir başka nedeni de özentidir. Çocuklar ve gençler, birçok konuda çevrelerindeki insanları örnek alırlar. Onların yaptıklarına özenirler. Bu sırada farkında olmadan onların kötü alışkanlıklarını da edinirler.
Gazete, dergi, televizyon ve İnternet gibi kitle iletişim araçlarındaki özendirici görüntüler ve yazılar da kötü alışkanlık edinme konusunda etkili olur. Okulların etrafında aç›lan kahvehane, İnternet, atari ve bilardo salonları, çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklara yöneltebilir.
Kötü alışkanlıklara başlamanın en önemli nedeni ise irade zayıflığıdır. İradesi ve kişiliği zayıf olanlar her zaman tehlike altındadırlar. Bunlar kolaylıkla arkadaş çevresinin ve kitle iletişim araçlarının etkisi altında kalabilirler. Arkadaş çevresinin baskılarına hayır diyemezler. Sıkıntılı ve üzüntülü bir olay karşında dayanma güçlerini, dirençlerini kaybederler ve sorunlarını alkol, uyuşturucu veya sigara aracılığıyla çözmeye çalışırlar. Bu durum, gerçeklerden kaçmaya ve çözümü yanlış yerlerde aramaya neden olur.


