top of page

        Yeşilay Kulübünün okula davet ettiği uzman, ikinci seminerinde uyuşturucu ve sigara konusunu anlattı. Uzman, alkol alışkanlığı yanında uyuşturucu kullanma alışkanlığının da son yıllarda gençler arasında hızla yayıldığını, bu alışkanlığın çoğu zaman ölümle sonlandığını belirtti ve yukarıdaki gazete haberini örnek gösterdi.

Uzmanın verdiği bilgilere göre uyuşturucu maddeler, merkezi sinir sisteminde geçici mutluluk etkisi yaratarak kişinin öz denetimini ortadan kaldırır, olumsuz tutum ve davranışlar içine girmesine yol açar. Bu geçici mutluluk, uyuşturucu kullanan kişiyi bağımlı hale getirir. O kişinin vücudu, her defasında daha fazla uyuşturucu maddeye ihtiyaç duymaya başlar. Zamanında önlem alınıp gerekli tedavi yapılmazsa uyuşturucu kullanma alışkanlığının sonu ölümdür.

Bütün uyuşturucular en büyük zararı ve tahribatı merkezi sinir sistemi üzerinde yapar. Uyuşturucu bağımlısın da zamanla uykusuzluk, şuur kaybı, halüsinasyon, sayıklama, kontrolsüz davranışlar ve zeka kayıpları ortaya çıkar. Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanı uyuşturuculardır. Uyuşturucuların insan sağlığına verdiği zararlar sadece bunlarla sınırlı değildir. Alkolün vücut sistemleri üzerinde yaptığı tahribatı uyuşturucular fazlasıyla yapar. Bu bakmdan uyuşturucu madde kullanımı alkollü içki kullanımından daha zararlı bir alşkanlıktır.

Uzman, uyuşturucu maddelerin insan üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalardan da söz etti ve bu araştırmaların birinden aşağıdaki metni okudu.

         Uyuşturucu madde kullanımı, bireyin kendini köleleştirmesidir. Çünkü bağımlılık, bireyle uyuşturucu madde arasında kurulan ve bir süre sonra bireyin özerkliğini ve özgürlüğünü orta- dan kaldıran bir durumdur. Uyuşturucu madde, insanın tutum, davranış ve hisleri üzerindeki yıkıcı etkileri nedeniyle bireyi çaresiz bir köle hâline getirmektedir. Böylelikle toplum, her alanda bu duruma gelmiş bireyin katkılarından, gücünden, emeğinden ve daha da önemlisi varlık ola- rak bireyin kendinden yoksun kalmaktadır.” 1

        Eğitim, kötü alışkanlıklardan korunmanın en etkin yoludur.


        Bireye ve topluma verdiği zararları nedeniyle, uyuşturucu kullanmak İslam dininde haramdır. İslam dini aklın, canın, malın, soyun ve dinin korunmasına önem verir. Uyuşturucu kullanmanın yol açtığı zararları bildiği halde bu alışkanlıkktan vazgeçmeyen kişi, bunları tehlikeye atmış olur. Bu ise günahtır. Nitekim Yüce Allah (c.c.), “…Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın...” 1 buyu­rarak insanları uyarmaktadır.

        Birey ve toplum hayatını korumayı amaçlayan İslam dinine göre her türlü uyuşturucu maddeden uzak durulmalıdır. Kişi, uyuşturucu madde kullanımı konusunda duyarlı davranmalı, hem kendisinin hem başkalarının sağlığını korumaya özen göstermelidir. Kendisi uyuşturucu kullanmasa da çevre­sinde kullananlar varsa onları uyarmalıdır. Çünkü bu, o kişinin sorumlulukları arasında yer alır.

        Uzman, alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanma alışkanlığıyla ilgisi nedeniyle sigaradan da bahsetti.

        Eroin ve diğer uyuşturucu alışkanlıkları genelde sigara ile başlamaktadır. Psikolojik gerginlik ve sıkıntıyı azaltmak için birkaç kez içilen sigara, zamanla bir alışkanlık haline gelir. Bırakıldığı zaman sıkıntı artar, zihni faaliyetler zayıflar; yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık, uykusuzluk, baş ağrısı belirtileri kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler, kişinin sigaraya bağımlı hâle geldiğinin göstergesidir.

        Sigaranın bireye ve topluma maliyeti oldukça yüksektir. Sigara kullanımının maliyeti ile ilgili tabloyu inceleyiniz ve değerlendiriniz.

 

                                        Tablo: Sigara kullanımının maliyeti:

 

        Sigara içme alışkanlığı milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının sakat kalmasına yol açmaktadır. Sigara büyük ölçüde vücudu etkilemekte ve pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalıkların başında da kalp damar hastalıkları gelmektedir.

 


       

 

 

        Hem içene hem de o ortamda bulunan şahıslara verdiği zararlar, israf ve kul hakkının ihlali gibi nedenlerle sigara içmek dinimizde hoş görülmemiştir. Zira dinimiz kişinin kendisine ve başkalarına zarar vermesini, kul hakkını ihlal etmesini, ailesinin geçimi için yapması gereken harcamaları gereksiz şeylere ayırmasını yasaklamıştır.

Tablo: Uyuşturucu kullanımının maliyeti 

        Uzmanın anlattıklarına göre alkollü içki ve uyuşturucu maddeler kadar olmasa da birey  ve toplum sağlığı açından zararlı alışkanlıklardan bir diğeri sigara içmektir. Sigara içmek, bir alışkanlık olmanın ötesinde bir kitle zehirlenmesidir. Sigara, daha zararlı alışkanlıklara da yol açabilir. Sigara içenlerde alkol ve uyuşturucu kullanma eğilimi ortaya  çıkabilir. 

follow US

follow US

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page