top of page

         Bir ortaokulun Yeşilay Kulübü, Yeşilay Haftasında zararlı alışkanlıklarla ilgili çeşitli etkinlikler düzenledi. Kulüp, alkollü içki, uyuşturucu ve sigaranın zararları hakkın da seminer vermesi için okula bir uzman davet et ti. Uzman, ilk seminerin de alkollü içkilerin zararları üzerin de durdu. Uzman, konuşmasına yukarıdaki gazete haberiyle başladı.

        Size göre alkollü sürücüdeki hangi davranış bozuklukları kazaya neden olmuş olabilir?

        Uzman, bir gazete haberindeki olayla ilgili birtakım değerlendirmeler yaptıktan sonra bir adli tıp uzmanının hazırladığı, alkolün davranışlar üzerinde ki etkisini gösteren İnternet’ten alınan bir tablo yansıtarak açıkladı. Uzmanın verdiği bilgilere göre alkolün kişiye ve topluma pek çok zararı vardır. Alkol, insanın aklını ve iradesini kullanmasına engel olur. Beyin üze rinde etki yaparak karar verme yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Buna bağlı olarak alkol alan kişide algılama yavaşlığı, dikkat bozulması, refleksler de yavaşlama, kontrol güçlüğü gibi durumlar ortaya çıkar. Aşırı alkol alımın da bilinç tamamen kaybolur. Bu ise alkollü kişinin ölümle sonuçlanabilecek kazalar yaşamasına neden olur.

        Alkollü içki içmenin topluma da pek çok zararları vardır. Kişi alkol alınca istenmeyen davranışlar da bulunmaya başlar. Bu durum, etrafın da ki insanları rahatsız eder. Bundan ilk rahatsızlık duyacak olanlar ise aile üyeleridir. 

Sürekli alkol alan kişinin, ailesi dağılma tehlikesiyle karşılaşır, arkadaş ve dostlarıyla da iliş- kileri bozulur. Kimse onunla arkadaş ve dost olmak istemez. Alkol alan kimsenin yol açtığı kazalardaki maddi kayıplar nedeniyle ülke ekonomisi de zarar görür.

        Uzman, alkolün vücut sistemi üzerindeki etkilerinden de söz etti. Uzmanın verdiği bilgilere göre alkol başta merkezî sinir sistemi olmak üzere dolaşım sistemi, solunum sis- temi ve en çok da sindirim sistemi üzerinde kötü etkiler yapmaktadır. Devamlı alkollü içki kullananlarda ağızda kanser, yemek borusu iltihabı, yemek borusu kanseri, mide iltihabı, hazımsızlık, beslenme bozuklukları, alkole bağlı sarılık ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara rastlanmaktadır.

        Uzmanın anlattıklarından anlıyoruz ki alkollü içki bağımlılık yapan bir maddedir. İlk başlarda çevrenin etkisiyle az miktarda alınan alkol zamanla bağımlılık yapar. Alkollü içkiyi içmeye başlamak kolaydır ancak bırakması zordur. Bu alışkanlığı bırakabilmek uzun ve masraflı bir tedavi gerektirir. Tedavi gördükten sonra da alkole yeniden başlama tehlikesi tamamen ortadan kalkmaz.

        İslam dini, insanlara iyi ve yararlı olan şeyleri öğütlemiş, zararlı olanlardan da sakınmalarını istemiştir. Akla, cana ve mala zarar verdiği için alkollü içki içmek dinimizin sakınmamızı istediği kötü alışkanlıklardandır. Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! İçki, kumar… ancak şeytan işi kötülükler- dir. Bunlardan kaçının ki kurtulasınız. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?”1 ayet- leriyle alkollü içki içmek yasaklanmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) de bireye ve topluma verdiği zararlar nedeniyle alkollü içkinin her türlüsünün İslam dininde yasak olduğunu bildirmiş ve “Sarhoşluk veren her içecek haramdır.”2, “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.” 3 buyurmuştur.

  1. Mâide suresi, 90-91. ayetler .

  2. Müslim, Eşribe, 67.

  3. Ebu Davud, Eşribe, 5.

   4. Keşfü’l-Hafa, C 1, s.382.

DEVAMI...

follow US

follow US

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page